Bland bedragare och sol-och-vårare

Nätdejtingbranschen är inte så gammal, men lika länge som den har funnits, lika länge har det förekommit fuffens. Ibland är det företaget bakom som själva står för skumrasket och ibland är det andra som utnyttjar plattformen för mindre hederliga syften. Följ med på en smutsig resa bakom kulisserna.

Raskenstam

Gunnar Hellström och Agnetha Fältskog i filmen ”Raskenstam”.

Mannen som gav utrycket ”sol-och-vårare” sitt namn, Gustaf Raskenstam, visade redan vid förra seklets början hur man kunde tillskansa sig pengar i kärlekens namn. Han beräknas sammanlagt ha bedragit upp emot 130 kvinnor och var förlovad med bortåt 30 av dessa. Raskenstam må ha varit en föregångare, men i alla tider har det naturligtvis förekommit bedrägerier som utnyttjat vår törst efter kärleken. Med internet har dock bedragarna fått ett mycket potent redskap i sina händer.

Vad finns det då för fuffens som man kan drabbas på en dejtingsida/app? Vi har gjort ett försök att bena ut lite olika sorters fuffens.

Sajtbedrägerier

Tyvärr är det inte helt ovanligt att företaget bakom sidan/sajten/appen själva inte har rent mjöl i påsen och använder sig av olika metoder för att tjäna mer pengar på dig. Mest känd är kanske härvan runt otrohetssajten Ashley Madison där det visade sig att sajten endast hade några få procent kvinnliga medlemmar, resterande var så kallade ”fembots” designade för att få män att betala. Nyligen gjorde tyska polisen en razzia på dejtingappen Lovoo som anklagas för att ha använt liknande botar för att få män att betala. Det finns tyvärr mycket som tyder på att även de mest etablerade sajterna, som till exempel Match.com (det finns anklagelser, men inga fällande bevis), har använt liknande metoder i viss utsträckning.

Det finns tyvärr mycket som tyder på att…

Förutom att skapa fejkprofiler för att locka till betalning så är det inte helt ovanligt att premiumsajter använder sig av olika mer eller mindre seriösa metoder för att ta betalt. Bindningstider som automatiskt förlängs, prenumerationer eller medlemskap som är svåra att avsluta, summor som dras utan medtycke och liknande. Här finns mycket fuffens och tvivelaktiga metoder. Till företagens försvar ska dock sägas att många av kunderna inte är helt oskyldiga, många gånger framgår det att prenumerationer förnyas om de inte sägs upp i tid och liknande, men man har helt enkelt inte läst det finstilta.

Ryska/ukrainska dating scams

En variant av sajtbedrägerierna är det intrikata mönster som ofta kan observeras på ryska eller östeuropeiska dejtingsidor som vänder sig mot män i västvärlden som vill träffa unga och vackra kvinnor från öst, eller även från Asien. Där används dejtingsidan som en plattform för en hel industri. Modeller anlitas för vackra bilder och sedan skapas fejkade profiler. Billiga översättare hyrs in för att kommunicera med männen och betalas per brev (PPL – pay per letter). Förtjänsten som består av gåvor och sajtavgifter delas mellan sajtägare, agenter, modeller och de som skriver meddelanden. Mer om denna struktur här.

Sol-och-vårare, pro-dater eller bara en player?

Vår bekant Raskenstam hörde till den här kategorin. En form av ”scam”, på svenska kanske man kan säga lurendrejeri, i syfte att få pengar, materiella ting, tillfällig kärlek eller njutning. Ibland görs detta genom att låtsas vara någon man inte är. Här vill bedragaren som regel få till ett möte med dig, för att på så sätt kunna utföra sitt dåd. Det kan vara att få dig att betala för dyra restaurangbesök, få gåvor i form av fina kläder, få sex eller andra njutningar. Uppsåten varierar och kan vara av olika allvarsgrad. Mildaste formen är kanske personen (playern) som mest är ute efter sex, men låtsas vara engagerad på ett djupare plan.

Nigeriabrev

Catfishing, Nigeriabrev, 419 scams

”Catfishing” är en term som beskriver när man använder sig av en falsk profil på nätet i syfte att lura sig till något, oftast pengar. Ett klassiskt exempel på detta är de så kallade Nigeriabreven, också kallade 419 scams (efter den straffparagraf i Nigeria som beskriver brottet), som traditionellt skickas från ligor i Nigeria eller västra Afrika, men kan naturligtvis komma från andra platser. Det börjar med att förövaren försöker bygga en relation som sedan, oftast misstänkt fort, övergår i djupa känsloyttringar och där det snart uppdagas en oväntad händelse som den kärlekssjuka partnern behöver hjälp med. Det kan vara en sjuk släkting som behöver läkemedel till att hjälpa dem med en biljett för att kunna hälsa på.

Får jag inga pengar alltså? Du tänker då bara på dig själv…

Språket har ofta brister och om det är på svenska så är det ofta taffligt översatt från engelska. Det finns teorier om att detta inte alltid är ett misstag utan kan vara ett sätt för scammers att sortera bort personer som ändå inte skulle bli lurade i slutändan och på så sätt kan de spara sig en massa jobb i onödan…

 

419-scam

Ett klassisk 419-scam som skickats ut som spam.

En annan variant, som kanske är mindre vanlig bland dejtingsidor, är att man utlovas en andel i en mycket stor summa pengar om man bara kan tillhandahålla sitt bankkonto och kanske betala för en liten överföringsavgift. I regel så kommer det aldrig några pengar, men ibland så används även utländska konton till att tvätta pengar. Oavsett vad så bör man naturligtvis aldrig svara på några av dessa brev.

Sextortion

Sextortion är en form av utpressning som bygger på att man försöker få sitt offer att visa upp sig i en pinsam situation, typiskt i en webbkamera, där man spelar in när vederbörande klär av sig eller liknande. Bilderna/filmen används sedan för att få offret att betala in pengar för att materialet inte ska publiceras eller skickas till vänkretsen. Brottet inleds som regel med att försöka byta till en annan kommunikationskanal än dejtingsajten/appen i sig. Sedan påbörjas arbetet med att skapa en förtrolig situation och lägga till offret som vän i olika sociala media, som senare kan användas för att komma åt familj och vänner.

Spam

Spam känner ju alla till – en form av massmejl i syfte att marknadsföra en vara eller tjänst. Spam förekommer inte i så stor utsträckning på dejtingsajter (men desto vanligare i din mejlbox). Många sajter har också skydd mot att en medlem skickar väldigt många meddelanden. Spam kan naturligtvis också användas för att skicka ut de typer av scams som vi beskriver ovan.

Läs även våra tips för hur du dejtar på ett säkert sätt.

Dejtingkollen

En kommentar

  1. euroDejt.com betalningsmetoder kan ni granska dem misstänker for flera av pers vara för att locka till sig pengar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.